D-Link DIR-320 з прошивкою DD-WRT

  у розділі Технічні теми 

Speed Racer Донедавна я отримував Інтернет через роутер D-Link DIR-300. З’явилась можливість під’єднуватись "з роботою" по оптоволокні, тому швидкість з’єднання 25 Мб/с здалася мені замалою. ;)

Почитавши форуми я виявив що трошки дорожчий від мого трьохсотого, DIR-320, насправді — зовсім інша модель і є копією популярного роутера від Asus. Тому я продав свій "старий" роутер і купив 320-й.

Для підвищення швидкості з’єднання я пробував різні версії альтернативної прошивки для роутерів від DD-WRT (прошивка "Від Олега" мені не подобається менше).

Ось що в мене вийшло (з’єднання PPPoE):

DD-WRT v24 SP1 (10020) — в. "Standard Generic"

Speed test

Це вже краще від "стандартних" 25.

DD-WRT v24 preSP2 (13064) — в. "Standard Generic"

Speed test

DD-WRT v24-sp2 (13064) — в. "Mini-usb-ftp"

Speed test

Ця версія пасує мені ще тим, що роутер має USB, тому прошивка вміє бути сервером FTP, Samba і розуміє USB-накопичувачі (зокрема з підтримкою ф.с. Ext3).

Як бачимо, проста заміна  прошивки справді збільшує швидкість WAN. Причому це з’єднання по PPPoE (більш "затратне" для роутера, бо використовує і інкапсуляцію і NAT тощо).

Ці цифри я перевіряв паралельно і простим завантажуванням файлу з віддаленого FTP, тобто виміри правдиві.

P.S.

До речі, ось позаплановий тест, на прошивці від D-Link для 3G модемів:

Speed test

Оце красива цифра! ;) Але ця прошивка не зрівняється з DD-WRT за додатковими можливостями та і працює дуже нестабільно (наприклад не роздає інет якщо змінити IP роутера).

Най-найновіші прошивки від D-Link (наприклад 1.21) я не пробував. Бо, в будь-якому випадку, різні цукерочки DD-WRT є цікавішими. ;)

Але остаточно проблеми свої я так і не вирішив. Тому, що навіть отримавши 50 Мб/с "на вході" я, все одно, через Wi-Fi можу передати лише 20-25 Мб/с.

Трохи допомагає зниження потужності Wi-Fi передавача (3 71 до 30 мВт). Але навіть коли режим роботи усіх пристроїв 802.11g і явно вказано 54 Мб/с, насправді швидкість безпровідної передачі все одно вдвічі менша.

І пишуть люди що на цих роутерах цю проблему не побороти. :(


Коментарі